7.1 Voorwaarden zelfstandigenaftrek

Indien u wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting én u besteedt minimaal 1225 uur aan uw gastouderopvang, dan hebt u recht op de zelfstandigenaftrek. 

De 1225-uur bestaat niet alleen uit de echte opvanguren (directe uren), maar ook uit de (indirecte) uren die u besteedt aan administratie, schoonmaken, boodschappen doen, intake- en evaluatiegesprekken, cursussen, website opzetten en bijhouden, (zakelijk) contact op social media, enzovoort, dus alle uren die verband houden met uw gastouderopvang. 

Bij opvanguren voor toepassing van het 1225-uur criterium gaat het om klokuren. Dit betekent dat als u 4 kinderen in 1 uur tegelijkertijd opvangt, u wel 4 opvanguren hebt, maar slechts één klokuur. En voor toepassing van de zelfstandigenaftrek gaat het dus om klokuren.

Gastouders die pensioengerechtigd zijn voor de AOW hebben ook recht op de zelfstandigenaftrek, maar wel slechts 50% van de aftrek die jongere ondernemers hebben. 

 

 

6.2 De hoogte van de zelfstandigenaftrek

De aftrek bedraagt in 2024 € 3.750 en voor AOW-gerechtigde ondernemer dus € 1.875 (50%).

 

 

6.3 Extra aftrek voor startende ondernemers 

Voor startende ondernemers, die in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek, geldt een extra aftrek. Deze bedraagt voor 2024 € 2.123. Had u op 1 januari 2023 de AOW-leeftijd al bereikt, dan bedraagt de startersaftrek € 1.062 (50%).

U hebt als startende ondernemer recht op de startersaftrek in de eerste 5 jaar dat u onderneemt. U mag de zelfstandigenaftrek in de eerste 5 jaar van u bedrijf (maximaal) 3 keer verhogen met € 2.123.

  • 25+ jaar ervaring
  • Compleet dienstenpakket
  • Persoonlijke & innovatieve aanpak
  • Op maat gemaakt advies
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?