3.1. Eten & drinken

3.1.1. Rechtstreeks toe te rekenen aan de opvangkinderen

Het eten en drinken dat u eventueel koopt voor uw opvangkinderen kunt u opvoeren als aftrekbare kosten. Van de aankoop van dit eten en drinken moet u de bonnetjes bewaren. 

Het probleem bij eten & drinken kan zijn, dat u tegelijk eten koopt voor zowel de opvangkinderen als voor uzelf. Op één bon kan dan zowel eten voor de opvangkinderen staan (fiscaal aftrekbaar) als voor u privé (fiscaal niet aftrekbaar). U moet dan op de bon aangeven welke posten betrekking hebben op de opvangkinderen en welke niet.

Wat u ook kunt doen is bij de kassa twee keer laten afrekenen: één keer voor het eten van de opvangkinderen en één keer voor het eten van uzelf. U krijgt dan zo een aparte bon voor uw gastouderopvang. Het beste zou zijn als u dit kunt afrekenen met een bankpasje op naam van uw gastouderopvang. 

3.1.2. Opvangkinderen eten mee

Het kan gebeuren dat de opvangkinderen mee-eten met wat de gastouder zelf aan maaltijden heeft bereid uit haar eigen voedselvoorraad. Dan is het moeilijk te bepalen wat nu toegerekend kan worden aan de opvangkinderen (en dus fiscaal aftrekbaar). De vraag is dan niet óf deze kosten aftrekbaar zijn, maar in hoeverre. 

Als fiscaal verdedigbaar standpunt is dan als onderbouwing te verwijzen naar de gegevens van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. U kunt deze gegevens vinden op de volgende link: https://www.nibud.nl/consumenten/themas/huishoudelijke-uitgaven/

  • 25+ jaar ervaring
  • Compleet dienstenpakket
  • Persoonlijke & innovatieve aanpak
  • Op maat gemaakt advies
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?